Brzo klizanje na kratke staze

Brzo klizanje na kratke staze od 1992. g. i olimpijskih igara u francuskom Albertivilleu priznati je olimpijski sport. Natjecanja se održavaju u ženskoj i u muškoj konkurenciji. Postoje po 4 natjecateljske discipline koje se voze na OI: 500 m, 1000 m i 1500 m te štafeta, za muškarce 5000 m i za žene 3000 m.

Brzo klizanje na kratke staze trenira se na hokejaškim terenima, duljina jednog kruga staze iznosi 111,12 metara. Osim ledene staze, brzoklizačima je potrebna i posebna oprema: specijalizirane klizaljke, kaciga, rukavice, štitnici za koljena i kostobrani za potkoljenice.
Uz fizičku spremu sportaša, uspjeh puno ovisi i o dobro osmišljenoj taktici, posebno pripremljenoj i podešenoj opremi te o sreći, jer se brzoklizači ne natječu s vremenom, nego sa svojim izravnim suparnicima u natjecateljskoj skupini.

Brzo klizanje jedan je od najbržih sportova, klizači postižu brzine i do 50 km/h.
Jedinstven je po tome što je osim brzine, dobar rezultat posljedica najboljeg mogućeg odnosa između brzine klizanja  i odabira optimalne putanje zavoja, za što je potrebna vrhunska tehnika, pametno osmišljena taktika i dobra strategija. Brzina i neizvjesnost čine ovaj sport izuzetno zanimljivim, napetim i nepredvidivim.

Discipline brzog klizanja na kratke staze na OI:
I u ženskoj i u muškoj konkurenciji postoje po 4 natjecateljske discipline. Discipline su po dužini jednake s jedinom razlikom u dužini štafetne utrke.

Klizačice: 500 m, 1000 m, 1500 m, štafeta 3000 m. Klizači: 500 m, 1000 m, 1500 m, štafeta 5000 m.

 

Brzo klizanje u Hrvatskoj trenira se na klizalištu Velesajam u klubu Meteor.
Klub Meteor osnovan je 1998. godine u Zagrebu. Zadnjih 7 sezona ustalila su se dva bivša brzoklizača, sada licencirana i afirmirana trenera koji zajedno održavaju treninge za klizače na ledu i kondicijske treninge u dvorani, Dubravko Feldin za mlađe i straije kategorije i Saša Todorović za mlađe.

Ovaj je uigrani trenerski dvojac, na čelu s predsjednikom kluba Goranom Ivandićem, uspješan i dobro organiziran tim koji Meteor vodi kroz sva natjecanja i treninge.

Uz stalnu postavu domaćih trenera od sezone 2014./2015. Hrvatski klizački savez angažirao je stranog trenera iz Bugarske, Ivana Pandova, koji je svojim trenerskim i mentorskim radom doprinio podizanju forme klizača, usavršio i unaprijedio njihovu tehniku te obogatio svojim iskustvom i znanjem metodiku i stručnost rada domaćih trenera.

Klub Meteor svake je sezone sve brojniji i uspješniji na svjetskoj i domaćoj natjecateljskoj sceni. Naši su klizači već postigli vrlo zapažene rezultate na europskim i svjetskim prvenstvima. Uspjeh su ostvarili, motiviranost pokazali, a uz daljnji uporni rad najbolje razdoblje Kluba i olimpijski uspjeh, vjerujemo, tek dolazi.

 

Hrvatski reprezentativci

KBK METEOR

Predsjednik: Goran Ivandić
Dopredsjednik: Tomislav Blagaić
Tajnica: Snježana Kolenc

Počasni predsjednik kluba: Vladimir Sviben

Izvršni odbor:
Goran Ivandić
Tomislav Blagaić
Jasna Todorović
Maja Peitel
Ksandro Kovačić
Boris Koprivnjak
Dubravko Martinić

Zamjenski članovi Izvršnog odbora:
Srećko Posavec
Anita Jakelić
Jasna Horvat

Nadzorni odbor:
Tanja Matoc
Vladimir Blekić
Marica Martinić

Stegovna komisija:
Mirko Bilkić
Maja Pavletić Posavec
Anica Aščić

Osobe za zastupanje kluba: Goran Ivandić , Tomislav Blagaić i Snježana Kolenc

Komisija za brzo klizanje:
predsjednik: Dubravko Feldin;
članice: Maja Lipovšćak i Monika Žunac.